Forum Głogowskie Stowarzyszenie Pomocy Zwierzętom AMICUS Strona Główna

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość

Skąd: Głogów

PostWysłany: Pon 9:29, 28 Kwi 2008    Temat postu: Kastrować czy nie?

znalezione na onet.pies.pl

Wszystko o kastracji Fragment z: Dorota Sumińska, "Szczęśliwy pies"

Często właściciele psów zadają sobie pytanie: rozmnażać czy sterylizować. Odpowiedź jest bardzo prosta: albo rozmnażać, albo sterylizować. Nieprawdą jest, że suczka przynajmniej raz musi zostać matką. Dlatego, jeśli nie chcemy szczeniąt, najlepszym rozwiązaniem jest kastracja.

Sterylizacja suczki

Z pewnością wielką radością dla właścicieli i hodowców psów jest dochowanie się szczeniąt. W niektórych sytuacjach nie chcemy jednak potomstwa od naszej suczki i w tym przypadku radzę zdecydować się na sterylizację. W ogólnym rozumieniu sterylizacja czy też kastracja znaczy tyle, co uniemożliwienie rozrodu. Określenie sterylizacja używane jest jako szersze pojęcie: uniemożliwienie rozmnażania się niekoniecznie poprzez usunięcie gruczołów rozrodczych. Określenie kastracja częściej używane jest w przypadku zabiegu usunięcia gruczołów rozrodczych, czyli jajników lub jąder. W przypadku suczek pod słowem sterylizacja kryje się usunięcie gruczołów płciowych, a więc jajników, zwane owariektomią, lub usunięcie całego narządu rozrodczego, czyli jajników i macicy, zwane owariohisterektomią.

Kiedy sterylizować suczkę? Jeśli suczka nie jest przeznaczona do rozrodu, należy wysterylizować ją przed lub po pierwszej cieczce. Wczesna sterylizacja, czyli przed wystąpieniem cieczki, daje tylko pół procenta możliwości wystąpienia nowotworów gruczołu mlekowego. Sterylizacja po pierwszej cieczce daje suczce czas na pełną dojrzałość, a możliwość wystąpienia nowotworów gruczołu mlekowego wzrasta raptem o pół lub jeden procent.

Mimo że kastracja jest jednorazowym zabiegiem skutecznie zabezpieczającym suczkę przed niepożądaną ciążą i chorobami układu rozrodczego, chociażby takimi jak ropomacicze, którego leczenie i tak kończy się kastracją, to jednak może mieć skutki uboczne. Najczęstszym i najbardziej przykrym jest nietrzymanie moczu, które ujawnia się najczęściej po 2,5 roku od zabiegu sterylizacji. Jest ono ściśle związane z masą ciała i dotyczy suczek cięższych niż 20-kilogramowe, a więc u ras dużych i bardzo dużych zdarza się częściej. Im mniejsza suczka, tym zagrożenie tą dolegliwością jest mniejsze. Na szczęście nie jest to dolegliwość nieuleczalna – istnieje szereg sposobów zapobiegania nietrzymaniu moczu z powodu braku estrogenów. Poza tym przez około 2-3 miesiące po owariohisterektomii niektóre suczki mają znacznie zwiększony apetyt, dlatego w tym okresie trzeba bardzo pilnować ich diety, aby nie doprowadzić do otyłości. Zdarza się również, że po sterylizacji suczki, szczególnie z włosem ościstym, porastają sierścią wełnistą. Mimo to zachęcam wszystkich właścicieli suczek nieprzeznaczonych do rozrodu do ich sterylizacji, a właścicieli suczek, które mają się rozmnażać, do sterylizacji po zakończonym okresie rozrodu, a więc gdy suka ma 6-8 lat.

Bezwzględnym wskazaniem do sterylizacji jest pojawienie się guzków w gruczole mlekowym, jak również objawy wszelkich zaburzeń ze strony układu rozrodczego. Przypominam, że takie objawy, jak wzmożone pragnienie, niechęć do jedzenia, niejednokrotnie wymioty, sugerują dokładne zbadanie układu rozrodczego, ponieważ ich przyczyną może być zapalenie błony śluzowej macicy, np. ropomacicze. W przypadku niepożądanej ciąży istnieją trzy wyjścia, które nie zrobią suce krzywdy. Po pierwsze, ciąża może być donoszona i zakończona porodem. Hormonalne przerywanie ciąży, która jest stanem fizjologicznym, jest bardzo dużą, niepożądaną burzą w organizmie i może skończyć się dla suczki przykrymi konsekwencjami. Drugim rozwiązaniem jest sterylizacja w czasie trwania ciąży; naturalnie dotyczy ona tylko tych suczek, które nie są przeznaczone do rozrodu. Oczywiście sterylizacja w bardzo zaawansowanej ciąży nie jest rozwiązaniem idealnym, ale z pewnością lepszym niż późniejsze usypianie niechcianych szczeniąt. Można również stosować antagonistów progesteronu, tzw. tabletki poronne, które niestety w Polsce nie są dopuszczone z powodu lęku przed nadużyciami, ale stosowanie ich nie czyni szkody suczce.

Kastracja psa

Sterylizacja czy też kastracja psów samców jest w Polsce znacznie mniej popularna aniżeli sterylizacja suczek. W wielu krajach zachodnich i w Stanach Zjednoczonych wszystkie psy nieprzeznaczone do rozrodu są kastrowane. W Polsce właściciele odnoszą się do tego zabiegu bardzo niechętnie. Uważam, że wszystkie psy, zarówno te przeznaczone do rozrodu, jak i pozostałe, jeśli nie stwarzają kłopotów wychowawczych, takich jak nadmierna agresja czy zbyt intensywne zachowania seksualne, powinny być kastrowane w wieku 7-8 lat, a więc wtedy, kiedy kończy się okres rozrodu, a zaczynają występować różnego rodzaju zaburzenia związane z nieprawidłowym działaniem gruczołów rozrodczych (jąder), np. stany zapalne lub nowotwory prostaty.

Bezwzględnym wskazaniem do kastracji psa jest wnętrostwo, a więc niezstąpienie jednego lub obu jąder z jamy brzusznej, lub sytuacja, kiedy jądro utkwiło w kanale pachwinowym. Ponieważ tego typu dolegliwości są dziedziczne, cierpiący na nie pies nie powinien mieć potomstwa. Poza tym pozostawienie jądra poza moszną grozi chociażby jego nowotworzeniem lub innego rodzaju zaburzeniami hormonalnymi.

Nowotworzenie jąder jest coraz częściej spotykaną dolegliwością psów. Różnego rodzaju schorzenia jąder prowadzą do bardzo poważnych zaburzeń hormonalnych, np. do zespołu feminizujących jąder (bezwzględne wskazanie do kastracji). Coraz częściej zdarzają się również stany zapalne jąder i najądrzy, które również powinny skończyć się kastracją psa. Wskazaniem do kastracji bez względu na rasę i wiek psa są niektóre zaburzenia zachowania, kiedy nie można psu pomóc poprzez psychoterapię ani farmakoterapię.

Pokastracyjne powikłania u psów zdarzają się dość rzadko i są podobne do powikłań występujących u suczek. U psów o dużej masie ciała zdarza się nietrzymanie moczu, bywa również, że psy porastają nietypową sierścią lub występują na ich ciele symetryczne wyłysienia. Na szczęście są one dość rzadkie, dlatego zdecydowanie zalecam kastrację nawet zdrowych psów, które ukończyły 8 lat.

Dorota Sumińska

Skąd: Głogów

PostWysłany: Pon 9:32, 28 Kwi 2008    Temat postu:

znalezione na onet.psy.pl

Nie rozmnażaj, nie porzucaj
Stowarzyszenie Obrońców Zwierząt ARKA

Niemal każdy kocha małe, przeurocze pieski i kotki. Ale wiele osób przestaje się nimi interesować, kiedy dorosną. W rezultacie tysiące zwierząt w różnym wieku, pozbawionych opieki, wycieńczonych z głodu, zastraszonych, chorych, przemarzniętych, po prostu niechcianych - błąka się po naszym kraju.

Wiele z nich codziennie ulega wypadkom na drogach, inne trafiają do schronisk, gdzie zestresowane i schorowane przedwcześnie umierają lub są uśmiercane z powodu przepełnienia.

A przecież to nie zwierzęta są winne, że się narodziły. To my nie kontrolujemy ich przyrostu naturalnego. W Polsce już po raz dziewiąty Stowarzyszenie Obrońców Zwierząt "Arka" organizuje corocznie Ogólnopolski Dzień Sterylizacji Zwierząt, w którym zwierzęta poddawane są zabiegowi po preferencyjnych cenach. Biorą w nim udział kliniki weterynaryjne na terenie całego kraju.

Względy zdrowotne

Kastracja samca zapobiega nowotworom, powstawaniu przepuklin oraz schorzeniom prostaty. Sterylizacja samicy zapobiega występowaniu ciąż urojonych oraz wielu groźnych chorób, takich jak ropomacicze, nowotwory narządów rodnych, nowotwory sutków.

U samców najlepszy termin tego zabiegu wypada w 6-8 miesiącu życia. Samice zaleca się sterylizować przed pierwszą rują/cieczką. Po zabiegu przeprowadzonym w młodym wieku zwierzę wraca do zdrowia w ciągu 2-3 dni. Zabieg przeprowadzony u starszego lub chorego zwierzęcia wiąże się z ryzykiem, a powrót do zdrowia trwa dłużej. Koszt zabiegu jest też wyższy.

Niech przemówią liczby

Nowotwory to: 90% guzów powstających u niewysterylizowanych kotek oraz 50% guzów powstających u niewysterylizowanych suk. Liczba potomstwa jednej suki, które dalej się rozmnaża, może dojść od 50 do 200 sztuk tylko w ciągu jednego roku!

Odpowiedzialny opiekun nie dopuszcza do rozmnażania swoich podopiecznych, by nie przyczyniać się potem do tragedii zwierząt niechcianych. Odpowiedzialny opiekun jeśli nie zamierza używać swojego czworonoga do celów hodowlanych, powinien go poddać zabiegowi sterylizacji/kastracji. Zabieg ten jest normą we wszystkich cywilizowanych krajach oraz najskuteczniejszą metodą unikania niepotrzebnego przychówku.

Lepsze zachowanie zwierzaka

Wykastrowany samiec staje się mniej pobudliwy i agresywny, nie wdaje się w walki z rywalami, nie poszukuje samicy, nie oddala się od domu i nie naraża się na potrącenie lub śmierć pod kołami samochodu. Pies taki jest więc lepszym stróżem Twojego domostwa. Zabieg przeprowadzony u kocurów eliminuje nawyk znaczenia moczem o intensywnym zapachu pomieszczeń, w których przebywa.

Niewysterylizowana suka w okresie cieczki, która trwa około trzech tygodni, zostawia krwawe ślady w całym mieszkaniu, jest natarczywa, niespokojna, skłonna do ucieczek. Jej zapach wabi samce, które szukają jej towarzystwa i przybywają stadami nawet z odległych miejsc, by pod domem suki znaczyć teren i wyć.

Niewysterylizowana kotka to przeraźliwe miauczenie trwające kilka dni i powtarzające się po tygodniu przerwy, przywoływanie samców, które znaczą teren nieprzyjemnym zapachem wokół miejsca, gdzie mieszka nawołująca kotka.

Sterylizacja/kastracja to powszechnie używany termin na określenie chirurgicznego zabiegu, pozbawiającego zwierzę zdolności do rozmnażania się. Często stosuje się również termin neutralizacja rozrodczości. Zabieg ten może wykonać jedynie lekarz weterynarii i wymaga on znieczulenia ogólnego.

Obecnie na świecie odchodzi się od wykonywania zabiegów sterylizacji na rzecz kastracji. Sterylizacja bowiem była zabiegiem polegającym jedynie na podwiązaniu lub przecięciu jajowodów u samicy lub nasieniowodów u samca. Pozostawienie części narządów rozrodczych wiązało się z ich nowotworzeniem. W Polsce jednak nadal w języku potocznym używa się terminu sterylizacja w odniesieniu do samic, choć tak naprawdę wykonywany jest zabieg kastracji.

W stosunku do samców przyjęło się natomiast używać prawidłowego określenia kastracja.

Kastracja (potocznie sterylizacja) u samic

Usunięcie całego układu rozrodczego - macica, jajowody i jajniki wyjmowane są przez nacięcie w brzuchu. Przed zabiegiem brzuszek zwierzaka zostaje ogolony, aby zapewnić do niego swobodny dostęp. Czasami po zabiegu weterynarz, po około dziesięciu dniach dokonuje zdjęcia szwów - chyba, że zastosuje nić, która ulega rozpuszczeniu w ciele. Powrót do zdrowia następuje szybko, jakieś kilka dni, podczas których należy ograniczyć zwierzakowi ruch.

Kastracja u samców

Jądra usuwane są przez nacięcia w mosznie - worku, w którym się znajdują. Przeważnie nacięcia pozostawia się bez zszywania, ponieważ jest to w sumie niewielki zabieg. Pooperacyjna opieka zwykle obejmuje jedynie kontrolowanie powstających blizn, utrzymanie ich w czystości i suchym stanie. Wielu weterynarzy zaleca trzymanie kota w domu (jeśli jest to kot, który wychodzi na dwór).

Przygotowanie do zabiegu neutralizacji:

Suka nie może być w trakcie cieczki, kotka w czasie rui.
Ustal z lekarzem weterynarii, o której godzinie w przeddzień zabiegu podać zwierzakowi ostatni posiłek, najczęściej przed zabiegiem zwierzak musi być na czczo przez min. 12 godzin.
Na dwie godziny przed zabiegiem odstaw wodę do picia.
Zapytaj lekarza czy musisz mieć "kubrak", by założyć go zwierzakowi po zabiegu.
Do kliniki zabierz ze sobą kocyk! Zoperowane zwierzę powinno być ciepło przykryte, aby zapobiec wychłodzeniu ciała, będącego ubocznym skutkiem narkozy.
Zabierz ze sobą do kliniki książeczkę zdrowia zwierzaka, aby lekarz wpisał zabieg.
Po zabiegu najczęściej po około kilku godzinach zwierzak może zostać zabrany do domu, gdzie budzi się w znanym sobie otoczeniu, w uzasadnionych przypadkach można również pozostawić zwierzaka w klinice na dłużej, nawet na 1 dobę pod fachowym nadzorem lekarza.

Jak karmimy po zabiegu?

Ponieważ u zwierząt poddanych zabiegowi neutralizacji rozrodczości przestroje hormonalne organizmu wiążą się z lepszą przemianą materii i bardziej intensywnym przyswajaniem składników pokarmowych, niektóre z nich mogą mieć skłonności do przybierania na wadze. Aby tego uniknąć wystarczy ruch i dobrze zbilansowane, niskokaloryczne posiłki. Na rynku dostępne są gotowe specjalistyczne karmy dla kastratów.

Skąd: Głogów

PostWysłany: Wto 12:22, 30 Wrz 2008    Temat postu:

znalezione na pies.onet.pl

Kastracja i sterylizacja
lek. wet. Małgorzata Charzyńska-Wróbel

Kastracja i sterylizacja to zabiegi wykonywane w pełnej narkozie. Są niezawodną metodą zapobiegającą rozmnażaniu się zwierząt. Ale powodem podjęcia decyzji o ich przeprowadzeniu mogą być również choroby narządów rodnych.

Kastracja psa

Kastracja polega na usunięciu jąder z najądrzem. Jej wpływ na zachowanie psa może być różny. Wiele zależy od wieku czworonoga w momencie wykonywania operacji. Najlepszym momentem na kastrację jest czas, w którym pupil właśnie dojrzał. W zależności od rasy może to być między 7. a 18. miesiącem życia. Jeśli powodem wykonania zabiegu jest wnętrostwo, przyjmuje się, że najbezpieczniej jest dokonać usunięcia jąder do trzeciego roku życia.

Na przeprowadzenie kastracji należy umówić się z lekarzem weterynarii parę dni wcześniej. Przed operacją pies nie powinien jeść przez 12 godzin. Warto zrobić pupilowi podstawowe badania krwi, zwiększa to bowiem bezpieczeństwo zabiegu, dając szansę lekarzowi na zdiagnozowanie ewentualnych schorzeń.

Gdy pies zostanie przyprowadzony do lecznicy, lekarz go zbada, obejrzy wyniki krwi i jeśli wszystko będzie w porządku, poda tzw. głupiego jasia. Po tym zastrzyku pacjent powinien spokojnie usnąć (jeszcze nie w pełni, ale na tyle, aby przestać się denerwować). Zwykle w tym momencie właściciele są odsyłani do domu, gdzie będą czekać na telefon informujący o zakończeniu zabiegu i możliwości odebrania zwierzaka.

Następnie pies zostaje wprowadzony w pełną narkozę. Podczas operacji chirurg nacina skórę przed moszną i przez taki kilkucentymetrowy otwór wydobywa jądro, najądrze i powrózek nasienny. Po podwiązaniu powrózka odcina jądro z najądrzem i powtarza czynność z drugim jądrem. Następnie zszywa powstałą ranę. Pupila można zabrać do domu 2–3 godziny po operacji.

Po zabiegu podaje się standardowo antybiotyk i środek przeciwbólowy. Właściciele powinni kupić kołnierz ochronny, który ma zapobiec rozlizaniu rany przez pacjenta. Po 3–4 dniach psa należy przyprowadzić na wizytę kontrolną, a po następnych kilku dniach można zdjąć szwy i kołnierz.

Możliwe powikłania

Właściciele często martwią się o ewentualne powikłania i cierpienie zwierzaka. Na szczęście dzięki dostępnym środkom przeciwbólowym, które podaje się w czasie operacji, a jeśli zajdzie potrzeba, także potem, pies nie powinien w ogóle odczuwać bólu.

Istnieje natomiast pewne ryzyko związane z narkozą. Na pocieszenie warto wiedzieć, że takie powikłania zdarzają się naprawdę rzadko.

Drugim zagrożeniem jest krwotok pooperacyjny, gdy nacinane są powłoki brzuszne i duże naczynia, w tym wypadku tętnica jądrowa. Takie powikłanie także należy do rzadkości, ale w razie podejrzenia trzeba natychmiast zgłosić się do lekarza. Po kastracji pojawia się obrzęk moszny. Niektórych właścicieli ten widok bardzo niepokoi. Obawiają się, że skoro moszna wydaje się znowu pełna, to jądra nie zostały wycięte. Uspokajam, że jest to normalny objaw i mija po kilku dniach. W związku z nim u dużych ras podczas kastracji wycina się także samą mosznę.

Powikłaniem po kastracji, które zdarza się stosunkowo najczęściej, jest rozejście się brzegów rany. Zwykle jest ono związane z rozlizaniem rany przez psiego pacjenta. Stąd ważne jest zadbanie o to, aby pies miał założony kołnierz uniemożliwiający dostęp do rany.

Sterylizacja suki

Sterylizacja polega na usunięciu macicy i jajników. Zabieg ten raz na zawsze likwiduje problemy związane z przebiegiem cieczek oraz zmiany zachowania u suki. Dodatkowo przestają się pojawiać adoratorzy, którzy przez całą cieczkę, czyli 21 dni, starają się być jak najbliżej swej wybranki. Do bardzo ważnych wskazań należą: zapobieganie ciążom urojonym i ropomaciczu oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory sutków.
Warto wiedzieć, że najlepiej dokonać sterylizacji jak najwcześniej, czyli po pierwszej cieczce. Wtedy bowiem ryzyko zachorowania na wspomniane nowotwory spada o ok. 90 proc. (po trzeciej cieczce o 25 proc.). Najlepszy moment to trzy miesiące po cieczce, kiedy nie ma już ryzyka pojawienia się ciąży urojonej, a narządy płciowe nie są przekrwione. Zabieg wykonuje się wtedy najszybciej i najłatwiej, a co za tym idzie, najbezpieczniej. Jeśli suczka ma urojoną ciążę, należy poczekać z zabiegiem dwa miesiące od jej skończenia, natomiast po ciąży i porodzie 6–8 tygodni.

Przygotowanie do operacji jest takie samo jak przy kastracji, czyli warto wykonać badanie krwi na parę dni przed planowanym zabiegiem. Suczka musi być na czczo.

Po wprowadzeniu pacjentki w narkozę chirurg nacina powłoki brzuszne od pępka w stronę spojenia łonowego, na długość paru centymetrów i przez taki otwór wydobywa jajnik wraz z rogiem macicy. Po podwiązaniu odcina jajnik i powtarza czynność na drugim. Następnie podwiązuje trzon macicy i odcina ją. Na koniec zaszywa powłoki brzuszne. Bezpośrednio po operacji podane zostają środki przeciwbólowe, aby suczka nie cierpiała po wybudzeniu z narkozy.

Do obowiązków właściciela, podobnie jak w przypadku kastracji samca, należy dopilnowanie, aby pacjentka nie rozlizała rany. Dlatego suce należy nałożyć kołnierz ochronny lub ubranko pooperacyjne na okres 7–10 dni, czyli do momentu zdjęcia szwów. Po 3–4 dniach należy pójść z psiakiem na wizytę kontrolną, aby lekarz mógł ocenić, czy rana goi się prawidłowo.

Po zabiegu

Ewentualne powikłania związane z zabiegiem sterylizacji są podobne jak przy kastracji. Istnieje ryzyko związane z podaniem narkozy, ale u młodych suk jest ono znikome. U suczek operowanych w związku z ropomaciczem lub innymi chorobami, przy których warto dokonać tego zabiegu, np. cukrzyca, nowotwory sutków, ryzyko oczywiście się zwiększa. Wpływ na poziom zagrożenia ma również wiek zwierzęcia.

Inne zagrożenia typowe dla wszelkich zabiegów operacyjnych to krwotok i rozejście się rany pooperacyjnej. W przypadku tego pierwszego należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza, który będzie zmuszony otworzyć ranę i odnaleźć krwawiące naczynie. Rozejście się szwu w ogromnej większości przypadków dotyczy sytuacji, gdy suczka rozlizuje ranę.

Innym powikłaniem związanym z operacją usunięcia jajników i macicy jest tzw. pokastracyjne nietrzymanie moczu. Na szczęście daje się ono skutecznie leczyć. Właściciele często też obawiają się ryzyka otyłości u wysterylizowanej suki. Na to jednak jest nadzwyczaj prosta rada. Ponieważ pies sam nie otwiera lodówki, można spokojnie kontrolować ilość zjadanej przez niego karmy i dopasować ją do spowolnionego metabolizmu zwierzęcia.

Lek. wet. Małgorzata Charzyńska-Wróbel

Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Głogowskie Stowarzyszenie Pomocy Zwierzętom AMICUS Strona Główna -> Wszystko o psach Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo